Kā palikt stāvoklī?

Kamēr atbilde uz jautājumu “Kā palikt stāvoklī?” no pirmā acu uzmetiena var šķist ļoti skaidra (vajag mīlēties), ne viss ir tik vienkārši. Zemāk ir apkopoti padomi sievietēm, kuras vēlas ieņemt bērnu.

Senos laikos sievietēm, kuras vēlējās palikt stāvoklī, ieteica iestādīt rozmarīnu, lietot dzērienu, kas izgatavots no vilka dzimumlocekļa (!!!), kā arī bija daudz citu mītu, no kuriem daudzi ir saglabājušies līdz šai dienai. Tomēr grūtniecība bieži nav vienkārši īstenojama, tāpēc jums tai jāpieiet nopietni, nevis jāklausa nepamatoti, leģendām apvīti padomi. Kas īsti palielina iespēju palikt stāvoklī?

Uzziniet, kad notiks ovulācija, izmantojot ovulācijas kalkulatoru >>

Pirmkārt, protams, ir nepieciešams sekss. Bet ko darīt pēc dzimumakta, lai palielinātu iespēju palikt stāvoklī? Daži iesaka stāvēt uz galvas vai likt spilvenu zem sēžamvietas, tādējādi atvieglojot spermas ceļojumu uz mērķi. Tomēr šo metožu priekšrocības ir apšaubāmas. Acīmredzot labākais padoms būtu mīlēties regulāri, ne tikai ovulācijas periodā – tas, protams, ļoti iepriecinās otru pusīti. Taču regulāras dzimumattiecības nāk par labu abiem partneriem, tāpēc jums nevajadzētu vienkārši koncentrēties uz seksu ovulācijas laikā. Vēl viena lieta: sperma pēc kāda laika kļūst dzīvotnespējīga (pēc maksimāli 5-6 dienām).

Uzturs un dzīvesveids ir vieni no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē sievietes auglību. Sievietēm, kuras vēlas palikt stāvoklī, vispirms vajadzētu atmest smēķēšanu, nelietot alkoholu, būt fiziski aktīvām, ēst dažādus ēdienus – šīs ir vissvarīgākās lietas, kas jādara sievietēm, kuras vēlas grūtniecību. Ja jums ir liekais svars, mēģiniet zaudēt svaru – ideālā gadījumā, ja tas atbilst normālam ĶMI (ķermeņa masas indeksam).

Nevarat palikt stāvoklī? Izmēģiniet ovulācijas testus >>

Kopumā sievietes veselībai – gan fiziskai, gan psiholoģiskai – jābūt lieliskai, tad jūs varat sagaidīt grūtniecību bez lielām problēmām. Pāriem, kuri vēlas ģimenes pieaugumu, pirms mēģināt ieņemt bērnu būtu jāpielāgo diēta aptuveni sešus mēnešus. Bioloģiskā pārtika, pārtikas produkti ar zemu ogļhidrātu saturu, daudz dārzeņu palielina iespēju palikt stāvoklī. No atsevišķiem produktiem ieteicams ēst avokado, sparģeļus, riekstus.

Kā palikt stāvoklī: 15 svarīgi fakti

1. Labi pārzini savu menstruālo ciklu
Labi zināt savu ciklu ir ļoti svarīgi katrai topošajai mātei. Cikla sākums sakrīt ar hormonu izdalīšanos jūsu ķermenī: tieši šajā brīdī olšūnas sāk augt. Sakarā ar to pašu hormonu aktivitāti cikla 2.-14. dienā dzemdes gļotāda sabiezē – tā kļūst gatava pieņemt apaugļotu olšūnu.

2.Kas notiek ovulācijas laikā?
Menstruālā cikla vidējais ilgums ir 28-32 dienas. Ovulācija parasti notiek starp jūsu cikla 11. un 21. dienu. Jūsu ķermenis izdala hormonu, ko sauc par luteinizējošo hormonu vai vienkārši LH, kā rezultātā olšūna iziet no olnīcas. Tajā pašā laikā dzemdes kakla gļotāda kļūst slidena – lai spermai būtu vieglāk virzīties uz mērķi.

3.Vissvarīgākais ir īstais laiks
Meitenes piedzimst ar 1-2 miljoniem olšūnu, bet dzīves laikā nobriest tikai 300–400 olšūnas. Parasti vienā ciklā no olnīcas atbrīvo tikai vienu olšūnu. Pēc iziešanas no olnīcas olšūna pārvietojas caur olvadu uz dzemdi. Tieši šī ceļojuma laikā sperma var apaugļot nobriedušu olšūnu. Ja apaugļošanās nenotiek 24 stundu laikā pēc olšūnas iziešanas no olnīcas, olšūna nomirst. Sperma var palikt dzīvotspējīga 3-5 dienas, tāpēc ir ļoti svarīgi zināt, kad sievietei ir ovulācija. Tādā veidā jūs varat plānot dzimumaktu tā, lai visticamāk paliktu stāvoklī.

4.Kā uzzināt savas auglīgākās dienas?
Parasti vislabākās iespējas palikt stāvoklī ir tad, ja jūs mīlējaties 1-2 dienas pirms ovulācijas. Ja cikls ilgst 28 dienas, skaitiet 14 dienas no nākamā cikla sākuma. Plānojiet mīlēties katru otro dienu, sākot no sava cikla 12. un 14. dienas. Paturiet prātā, ka mīlēšanās katru dienu partnera spermu var padarīt nedaudz zemākas kvalitātes. Tā kā menstruālā cikla ilgums katrai sievietei ir atšķirīgs, auglīgo dienu (ovulācijas) kalkulators palīdzēs aprēķināt paredzamo ovulācijas laiku.

5.Ķermeņa temperatūra palīdzēs uzzināt ovulācijas laiku
Pēc olšūnas iziešanas no olnīcas atbrīvojas progesterona hormons, kas palīdz attīstīties dzemdes sieniņai. Progesterona aktivitāte nedaudz paaugstina ķermeņa temperatūru. Tāpēc, katru rītu mērot temperatūru pēc pamošanās (vēl esot gultā), jūs varat uzzināt, vai jūsu ķermenī jau ir notikusi ovulācija. Diemžēl tas nav pats uzticamākais un precīzākais ovulācijas noteikšanas veids.

6.Ovulācijas noteikšana pēc hormonu satura
Pēkšņi palielinoties hormona LH daudzumam organismā, olšūna iziet no olnīcas. Hormonu līmenis parasti palielinās vēl 36 stundas pirms ovulācijas. Ovulācijas testi nosaka, vai LH līmenis jūsu ķermenī ir paaugstināts. Tādā veidā ir iespējams iepriekš zināt, kad notiks ovulācija. Ovulācijas testi ir ļoti precīzi, uzticami un ērti lietojami mājās. Pārbaude jāsāk 1-2 dienas pirms paredzamā LH līmeņa paaugstināšanās, tad jūs būsiet pārliecināta, ka nepalaidīsiet garām ovulāciju.

7.Cikla pēdējais posms
Jūsu cikla otrajā fāzē hormona progesterona darbība sagatavo dzemdes sieniņu, lai apaugļotā olšūna tajā varētu apmesties. Tomēr, ja olšūna nav apaugļota un nenosēžas uz dzemdes sienas, sadalās gan sieniņa, gan pati olšūna, samazinās progesterona līmenis, un pēc apmēram 12-16 dienām no dzemdes sienas sadalītie audi kopā ar asinīm tiek izdalīti no dzemdes. Tās ir menstruācijas. Parasti tās ilgst 3-7 dienas. Pēc tam cikls sākas no jauna.

8.Kā stimulēt ovulāciju?
Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka auglība ir atkarīga no ārējiem faktoriem. Lai palielinātu grūtniecības iestāšanās iespējas, ieteicams:

  • ēst pārtiku ar augstu folijskābes daudzumu
  • ēst vairāk bioloģiskos produktus
  • izvairīties no noteiktas plastmasas (ieskaitot tās, ko izmanto iesaiņošanai)
  • uzturēt normālu ķermeņa svaru (diēta un fiziskās aktivitātes)

9.Auglībai ļoti svarīgs ir ķermeņa svars
Pētījumi ir parādījuši, ka sievietes ar augstāku ķermeņa masas indeksu (ĶMI), mēģina ieņem bērnu divas reizes ilgāk nekā sievietes ar normālu ĶMI. Ja jums ir liekais svars, atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem var ievērojami palielināt jūsu iespēju palikt stāvoklī. Ir pierādīts, ka 5-10 procenti svara zaudēšana ir ļoti noderīga gan ovulācijai, gan ātrākai grūtniecībai. Liekais svars var būt arī vīriešu neauglības un zema testosterona cēlonis. Ļoti mazs ķermeņa svars arī var būt neauglības cēlonis.

10.Vecums ietekmē auglību
Auglība samazinās līdz ar vecumu, īpaši apmēram no 35 gadu vecuma. Lielāks vecums var nozīmēt arī to, ka auglības palielināšanas/atjaunošanas pasākumi var nebūt efektīvi. Eksperti rekomendē – ja esat jaunāka par 35 gadiem, apmeklējiet ārstu pēc 12 mēnešus ilgiem neveiksmīgiem mēģinājumiem ieņemt bērnu; ja esat vecāka par 35 gadiem, apmeklējiet ārstu pēc 6 mēnešus ilgiem neveiksmīgiem mēģinājumiem ieņemt bērnu.

11.Arī vīriešu auglība samazinās ar vecumu
Pētījumi liecina, ka spermatozoīdu skaits un to kustīgums samazinās līdz ar vecumu. Tomēr vīriešiem nav precīza vecuma, no kura viņi vairs nevarētu apaugļot sievieti. Kādā pētījumā tika atklāts, ka vīriešiem, kas vecāki par 45 gadiem, nepieciešams vairāk laika, lai apaugļotu partneri, nekā jaunākiem vīriešiem. Tātad, ja jūsu partneris ir vecāks, ir lietderīgi runāt ar savu ārstu par veidiem, kā palielināt grūtniecību iestāšanās iespējas. Vīrieši var veikt auglības (spermas) testu arī mājās.

12.Kā vīrieši var palielināt savu auglību?

  • Izvairīties no stresa
  • Atteikties no alkohola un tabakas
  • Uzturēt normālu ķermeņa svaru
  • Lietot pārtiku, kurā ir daudz cinka (gaļa, graudi, jūras veltes, olas), selēna (gaļa, jūras veltes, sēnes, graudaugi, Brazīlijas rieksti) un E vitamīna.
  • Dzimumorgāniem nevajadzētu atrasties augstā temperatūrā – izvairieties no saunas, ilgstošas ​​uzturēšanās karstā vannā utt.

13.Neauglības ārstēšana
Neauglību var izraisīt vairāki faktori. Vispirms ārstam jāpārbauda jūs un jūsu partneris. Neauglības ārstēšanai var izmantot noteiktus medikamentus, kas stimulē ovulāciju. Cits risinājums ir mākslīgā apaugļošana. Tās laikā (attēls zemāk) olšūna tiek izņemta no olnīcas, apaugļota un atkārtoti implantēta dzemdē.

14.Kā darbojas grūtniecības testi
Grūtniecības testi mājās ir ērts un ātrs veids, kā pārbaudīt, vai esat stāvoklī. Šie testi ir jutīgi pret tā saukto grūtniecības hormonu hCG, kas organismā izdalās, kad apaugļotā olšūna nosēžas dzemdes sieniņā. Daži agrīnie testi var parādīt grūtniecību jau nedēļu pēc apaugļošanās.

15.Grūtniecība: 5 agrīnas grūtniecības pazīmes

  • kavējas menstruācijas
  • palielināta urinēšana
  • lielāks nogurums
  • rīta nelabums (var būt visu dienu)
  • krūtis palielinās izmērā un kļūst jutīgas