Vai grūtniecība var iestāties menstruāciju laikā?

Vai ir iespējams iestāties grūtniecībai menstruāciju laikā? Šāds jautājums rodas vairāk nekā vienai sievietei un viņas partnerim. Bieži tiek uzskatīts, ka mīlēšanās menstruāciju laikā nevar novest pie grūtniecības. Tomēr tā nav taisnība: kaut arī grūtniecības iestāšanās iespējas tajā laikā ir mazas, tomēr zināmos apstākļos tas tomēr var notikt.

Kas ir menstruācijas?

Par menstruācijām parasti sauc asiņošanu cikla beigās, kad olšūna nav apaugļota un tiek izvadīta kopā ar dzemdes gļotādu.

Katru mēnesi sievietes ķermenī nobriest olšūna, kas apmēram 14 cikla dienā atstāj olnīcu. Pirms tas notiek, hormonu darbība sagatavo dzemdes gļotādu grūtniecībai – tā sabiezē. Lai gadījumā, ja olšūna tiktu apaugļota, tā varētu iesakņoties dzemdes gļotādā. Ja olšūna nav apaugļota, sabiezētā gļotāda sadalās un tiek izvadīta. Tā ir menstruālā asiņošana.

Lielākajai daļai sieviešu asiņošana ilgst no 2 līdz 8 dienām un notiek aptuveni ik pēc 26-34 dienām. Ovulācija (olšūna atstāj olnīcu) parasti notiek cikla vidū, un tas ir laiks, kad sieviete ir visauglīgākā. Tajā laikā grūtniecības iestāšanās iespējas ir vislielākās.

Olšūna pēc iziešanas no olnīcas paliek dzīvotspējīga apmēram 24 stundas. Ja šajā laikā tā netiek apaugļota, pēc aptuveni 14 dienām tā tiek izvadīta no ķermeņa kopā ar dzemdes gļotādu. Tā ir menstruālā asiņošana.

Lielākajai daļai sieviešu menstruālais cikls ilgts 28-32 dienas, un, ja asiņošana cikla laikā ilgst 2-8 dienas, sieviete tajā laikā nevar palikt stāvoklī. Bet sievietes cikls var būt dažāda garuma.

Vai grūtniecība var iestāties menstruāciju laikā?

Ne visām sievietēm menstruālais cikls ilgst 28-32 dienas. Pieņemsim, ka sievietes cikls ilgst 24 dienas, asiņošana ilgst 7 dienas, sieviete mīlējas pēdējā asiņošanas dienā, un ovulācija notiek pēc trim dienām. Tā kā sperma paliek dzīvotspējīga 3-5 dienas, sieviete var viegli palikt stāvoklī.

Nevarat palikt stāvoklī? Izmēģiniet ovulācijas testus >>

Turklāt dažām sievietēm asiņošana notiek neparastā laikā (parasti tā nav tipiska asiņošana, jo tā notiek citu iemeslu dēļ, nevis parastā menstruālā asiņošana). Šāda asiņošana var rasties ovulācijas laikā, un to var sajaukt ar normālu menstruālo asiņošanu. Un tad jūs varat pēkšņi palikt stāvoklī.